Weet je wat ik gisteren meemaakte? Ik had al een kippetje uit de diepvries gehaald om te laten ontdooien en kreeg telefoon van wat vrienden. Het was goed weer dus we plannen een herfst-barbecue!

Ik kreeg er al zin in MAAR wat met dat kippetje dat daar moederziel alleen aan het ontdooien was in de koelkast. De vrienden zaten al te wachten DUS er was ook geen tijd om het kippetje te braden. Mag je ontdooid voedsel eigenlijk terug invriezen?

WEL, eerst wat theorie. We vriezen voedsel in om natuurlijke afbraak tegen te gaan en dus de bewaartijd te verlengen. DIT is gebaseerd op 2 principes:

  1. Door zeer lage temperaturen worden processen zoals oxidatie van cellen vertraagd
  2. Het water in de voedingsmiddelen wordt ijs waardoor het niet meer beschikbaar is voor bacteriën om te groeien.

Het probleem is dat die vieze beestjes niet doodvriezen: bacteriën geraken in een SCHIJNDOOD tijdens het invriezen, MAAR zodra de temperatuur stijgt, en ZEKER rond kamertemperatuur, kunnen ze hun vernietigende werk opnieuw verderzetten.

DUS hoe zit dat nu met dat kippetje dat ligt te ontdooien in de koelkast?  Is dat nu al niet meer zó eenzaam, maar een broeihaard van bacteriën? WEL dat valt blijkbaar wel mee…

De stelling is dat je ontdooid voedsel terug mag invriezen op voorwaarde dat je het op de juiste manier ontdooid hebt!

  • Diepgevroren vlees, gevogelte of vis kan je best traag laten ontdooien in de koelkast. DAT heb ik dus goed gedaan! Want buiten de koelkast gaat de groei van bacteriën razendsnel en deze beestjes kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid. Iets laten ontdooien op het aanrecht is dus NOOIT veilig. Ook ontdooien onder een warmwaterstraal is dus geen goed idee.  
  • Je kan een product ook snel laten ontdooien in de microgolfoven. DIT moet meteen daarna ook worden bereid zodat de bacteriën de kans niet krijgen om te groeien.
  • Ingevroren groenten kan je gewoon gebruiken zonder ze eerst te laten ontdooien.

Correct ontdooid voedsel moet je wel zo snel mogelijk gebruiken, liefst de dag zelf, of zo snel mogelijk weer invriezen. En ontdooid voedsel dat bereid werd, zoals een gebraden kippetje mag je altijd terug invriezen.

DUS als je al een eenzaam kippetje hebt ontdooid in de koelkast en je wordt last minute uitgenodigd voor een gezellige barbecue, steek dan met een gerust hart je kippetje weer in de diepvries. Dat geldt ook voor vlees, vis, veggieburgers, groenten, fruit en zelfs brood. Alleen bij ijsjes zou ik het niet uitproberen!

Nog een praktische tip voor bij het winkelen: om te voorkomen dat diepvriesproducten ontdooid zijn vooraleer je thuis komt, haal je ze best als laatste uit het schap. Het is ook goed om altijd een koeltas gebruiken.