Een praline is  een lekkernij. Het biedt gelegenheid tot genot, troost, of om gewoon gezellig met elkaar te degusteren. Het maakt mensen gelukkig  en leidt tot of doet denken aan gezellige momenten en creëert een zekere verbondenheid tussen mensen.

Op basis daarvan besloot ik als sociale innovator en smaakexpert, samen met Liesbet Vervloet, designer en chocolatier, om de Borgerhoutenaar te bevragen en te komen tot de “Smaak van Borgerhout”. De Borgerhoutenaar selecteerde een verscheidenheid aan smaken en koos als favoriet evenement de “Reuzenstoet.”

​Om de verbinding tot stand te brengen kozen wij ervoor om de smaken te linken aan de karaktereigenschappen van de vier Reuskens van Borgerhout. Zo ontstond deze lekkernij.

DE VIER REUSKENS

Wie zijn ze en hoe smaken ze?

  • DOLFIJN / Mensenvriend: Witte chocolade  gemouleerde praline, gevuld met een witte ganche, geïnfuseerd met verse munt en op smaak gebracht met vers   aardbeien extract.
  • KINNEBABA / Speelvogel, danser: Melkchocolade gemouleerde praline, gevuld met een witte ganache, geïnfuseerd met verse gember en op smaak gebracht met vers limoen extract.
  • REUZIN / Zorgzaam  en bazige trekjes: Pure 70% chocolade gemouleerde praline, gevuld met karamel, cacaonibs en vers gemaakte praliné van geroosterde noten.
  • REUS / Verantwoordelijk, vaderfiguur: Pure 70% chocolade gemouleerde praline, gevuld met een donkere ganache op smaak gebracht met een kruidenmix van verse gember, kaneel, steranijs en kruidnagel.

Tot slot is er een vijfde praline ontworpen, “de Passie van Borgerhout”. Deze praline is ook gemouleerd in pure chocolade en gevuld met  een heerlijke passievruchtvulling.

Deze vrucht symboliseert de diversiteit en gedrevenheid binnen Borgerhout. Een passievrucht is oorspronkelijk een uitheemse vrucht maar al zo lang in ons midden dat het intussen niet meer uitmaakt. Het lekkere komt pas tevoorschijn als je de harde schel openmaakt, na de harde schel komt er een fluweelzachte inhoud tevoorschijn.​

Smaak en chocolade hebben Liesbet en Abdelkarim verbonden. Deze verbinding en het samenhorigheidsgevoel zijn ook belangrijke doelen voor De Reuzen VZW, een logische partner in dit project. Met de gecreëerde pralines willen wij vooral de Borgerhoutenaren verbinden met elkaar en daar buiten.

Deze pralines zijn met de grootste zorg, artisanaal bereid met verse producten. Ze zijn voorzien van een originele eetbare decoratie, kortom ze zijn UNIEK, zoals ieder van ons.

Proef de passie van de Borgerhoutenaar!

Er kan besteld worden via deze link

FOTO: VICTORIANO MORENO